Hoeveel toeren heeft je wasmachine nodig?

Hoeveel toeren heeft je wasmachine nodig

Hoeveel toeren heeft je wasmachine nodigHoeveel toeren heeft je wasmachine nodig? Een veelgestelde vraag in de winkels. Het toerental, oftewel de snelheid waarmee de wastrommel bij het centrifugeren ronddraait, van een wasmachine kan uiteenlopen van 1200 tot wel 1600 toeren per minuut. In het algemeen geldt dat met een hoger toerental de was droger uit machine komt. We zullen eerst kort ingaan op het centrifugeren.

Hoe werkt centrifugeren?

We hebben het hier over het centrifugeren van nat wasgoed. De stalen wastrommel in de wasmachine is geperforeerd, wat wil zeggen dat er een grote hoeveelheid gaatjes inzitten. Door het snel ronddraaien van de trommel wordt het wasgoed tegen de wand ervan geperst, waardoor het vocht dat in het wasgoed zit via de genoemde gaatjes de trommel wordt uitgeslingerd.

Hoeveel toeren heeft je wasmachine nodig

Naarmate de wastrommel sneller ronddraait, wordt het wasgoed met meer kracht tegen de wand aangedrukt, waardoor er meer water uit het wasgoed verdwijnt. Meer toeren betekent echter een hoger energieverbruik. Dat kun je compenseren door korter te centrifugeren, maar dan komt de was minder droog uit de machine. De totale kosten van het wassen en drogen hangen ook af van hoe je de was droogt. Gebeurt het drogen door de was aan de waslijn te hangen of gaat die een droogtrommel in. Een droogtrommel verbruikt energie, terwijl de wind en de zon je niets kosten. Binnen laten drogen kan ook, maar dat neemt meer tijd. Dan wil je dat de was droger uit de wasmachine komt en praten we over een hoger toerental. In hoeveel tijd je de was droog wilt hebben, is dus een factor. Het kan natuurlijk zijn dat je geen waslijn kunt gebruiken vanwege de beschikbare ruimte en/of je locatie

Soorten wasgoed

Tot nu toe hebben we het niet gehad over het type wasgoed. Dat type kan ook bepalen hoe je kan wassen en drogen. Bij delicaat wasgoed is het doorgaans af te raden om een hoog toerental te gebruiken, omdat dat daardoor kan beschadigen. Dat betekent dat dan een toerental van 1200 toeren/minuut beter is. Een hoger toerental betekent ook dat er meer slijtage aan het wasgoed optreedt. Een toerental van 1600 is prima voor onder meer lakens. Als we echter over kleding praten, zoals broeken en shirts, dan is 1400 toeren per minuut een goede keuze.

Conclusie

De vraag hoeveel toeren heeft je wasmachine nodig, is niet simpel te beantwoorden. We hebben diverse factoren genoemd, die een rol spelen bij de keuze van het toerental.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *