Wat zijn de afmetingen van een wasmachine?

Wat zijn de afmetingen van een wasmachine

Wat zijn de afmetingen van een wasmachineWat zijn de afmetingen van een wasmachine is een van de meest gestelde vragen wanneer je van plan bent een wasmachine aan te kopen. Het overgrote deel van een wasmachine heeft een standaardbreedte van 60 cm, hoewel sommige merken afwijkende afmetingen hebben. De hoogte varieert meestal tussen de 85 en 100 cm, terwijl de gemiddelde diepte rond de 60 cm ligt.

Capaciteit van wasmachine speelt een grote rol

Bij de aankoop van een wasmachine zal je de capaciteit van het apparaat in de gaten moeten houden. Dit wordt meestal uitgedrukt in het aantal kilogram wasgoed dat het toestel kan verwerken. Als je vaak grote hoeveelheden wasgoed hebt zoals dat het geval is wanneer je een groot gezin hebt, dan is het aan te raden om een wasmachine te kiezen met een grotere capaciteit.

Hou energie- en waterverbruik goed in de gaten

Vergeet ook niet om te letten op het energie- en waterverbruik van de wasmachine en zeker met de huidige prijzen. Kies voor een apparaat met een goede energie-efficiëntieklasse met een A- of B-label om op de lange termijn geld te besparen op je energierekening. Het is ook aan te raden om een wasmachine met een lagere waterverbruiksklasse te kiezen, omdat dit zowel beter is voor het milieu als voor je portemonnee.

Wat zijn de afmetingen van een wasmachine?

Hoogte

De meeste wasmachines hebben een standaardformaat, zowel in de hoogte als in de breedte. Alleen de diepte kan per modelmerk verschillen. De standaardhoogte is bepaald op 85 of in uitzonderlijke gevallen op 90 centimeter. Het gemiddelde hoogteverschil is afhankelijk van de aanwezigheid van de voorlader of een bovenlader. Bovenladers zijn gemiddeld 5 centimeter hoger. Meet dus de hoogte altijd als je een wasmachine in het washok wil gebruiken.

Breedte

De standaardbreedte ligt vast op 60 centimeter, tenzij je beschikt over een bovenlader. Vaak zijn die smaller en hebben een standaardbreedte van plus minus 40 centimeter. Daar staat tegenover dat je minder was in de trommel kunt steken. Deze wasmachines zijn gemaakt voor een of twee personen.

Diepte

De diepte van een wasmachine verschilt wel van elkaar. De standaarddiepte bedraagt 60 centimeter, uitgezonderd de toestellen met een voorlader. Daar komt 5 tot 10 centimeter bij. Concreet betekent dit dat de diepte tussen 60 en 70 centimeter ligt.

Rekening houden met de toegang tot de wasmachine

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de toegang tot de wasmachine. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om de wasmachine te kunnen openen en om het wasgoed erin en eruit te halen. Als de wasmachine bijvoorbeeld onder een aanrechtblad staat, zal je moeten nagaan dat je voldoende ruimte hebt om het deurtje te openen en het wasgoed te plaatsen.

De bereikbaarheid van afvoerleidingen

De bereikbaarheid van afvoer- en waterleidingen wordt vaak over het hoofd gezien. Bekijk de situatie op voorhand. Zorg ervoor dat deze gemakkelijk te bereiken zijn en dat de leidingen voldoende ruimte hebben om te kunnen bevoorraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *